Зад кадър в Италия и Испания. Bridal, Part 1

 
_DSC0950.jpg

Съществува риск този пост да изглежда като едно голямо фукане със снимки на хубави места…и до известна степен сигурно е така, но аз обичам работата си и затова не ме е срам. :)

Нашият труд се случва, за да бъде видим и достъпен. Надявам се, че повечето от вас ще го приемат като вдъхновение или като леко “побутване”, да не се отказват, ако тяхната мечта е в сферата на изкуството.

 

Една от чудесните страни на моята професия е пътуването. Тя ме е отвела до прекрасни кътчета в Италия, Испания, Франция, Гърция, Исландия, Швейцария и др. Тук ще ви разкажа как се случват снимките за голяма кампания на пищни булчински рокли и колко усилия всъщност са нужни, за да имаме точния кадър. Ще видите, че работата на модела въобще не е толкова лесна и не се свежда само до това да си висока и красива. Но най- хубавата част е, че чрез кадрите ще ви разходя виртуално на някои от местата, на които снимахме.

Когато един от любимите ми клиенти - Julia Kontogruni- се свързаха с мен и ме поканиха да работим заедно за предстоящата им кампания, ни очакваше обиколка на Рим, Флоренция и Пиза. Как да откажеш подобен ангажимент?! Стиковахме се чудесно и така вече трета година се озоваваме на перфектните локации в Европа.

 

Ното, Сицилия

 

Julia Kontogruni инвестират не само в качеството на роклите си, но и в “картинката” накрая, която подаряват на своите клиенти. А това е изключително важно за имиджа и авторитета на един бранд и неговия продукт. Точно затова в тяхната сфера те са ценени и канени за участия на изложения, като New York Fashion Bridal Week, Milano Fashion Bridal Week, Barcelona Bridal Week, роклите им са отразявани от различни медии, сред които VOGUE Spain и блестят в шоуруми в Париж, Сицилия, Гренада, Сеул, Холандия, Калифорния, Китай и много други.

Тяхното отношение е важно и за мен, защото когато клиентът се довери на екипа, който е избрал, тогава става магията. И тук стигаме до човека, без когото тези кадри нямаше да изглеждат толкова “уау”, а именно фотграфът- Nikola Borissov. Живеещ между Милано и Кейптаун, освен абсолютен професионалист, той е и полиглотът в нашата група, който омайва хората с перфектния си италиански, френски, испански, английски, руски (сигурно пропускам някой език), където и да попаднем.

 
 

След минутите реклама, да се върнем на сесиите. Всичко изглежда супер, но зад кадър понякога е предизвикателство. Тези снимки се правят предимно по изгрев, защото светлината е най-хубава. По залез също, но тогава прозорецът от време е по-малък, а и локациите са пълни с хора. По обяд слънцето е отгоре, съответно сенките по лицето са най-големи, затова не можем да използваме тази част на деня.

Това означава, че за мен и модела работният ден започва по тъмно, докато всички останали още спят. Ставаме към 3:30 сутринта, за да сме готови с грим и коса и да стигнем до локацията навреме за изгрева и хубавата светлина рано сутрин.

Следва обличането на роклята, което, повярвайте ми, въобще не е лесна и бърза работа. Това е цял процес, нуждаещ се от минимум трима човека - огромни кринолини, шлейфове, ръкави и корсети с десетки миниатюрни копченца, хиляди перли и кристали Swarovski, избродирани на ръка и още толкова много детайли, за които трябва да се внимава, да се подредят по точния начин, да се позиционира модела на точното място, да се снима и след това скоростно да се направи “backstage” видеото от Георги Казаков (най-долу можете да видите едита за YouTube) …После цялата “инсталация” трябва да се свали по обратен ред и да дойде следващата. Но с нея идва и следващата локация, защото не стоим на едно място, както в студийни снимки, а се местим постоянно. Понякога изкачваме малки тесни улички с целия багаж, защото не могат да влизат коли там, като тези в Жирона (където между другото, снимахме на една от локациите на Game of Thrones) или паркове- лабиринти, като този в Барселона - Par del Laberint d’Horta. Разбира се, след всяко преобличане на огромните рокли, косата и гримът имат нужда да се “пипнат”…Често сутрин е много студено, после става непоносимо горещо и всички изгаряме на тениска и очила, снимали сме на толкова силен вятър, че само внушителната рокля държи модела да не политне. Играем на гоненка понякога с идващия дъжд, а друг път с любопитни туристи, искащи снимка с “принцесата”. Чакаме за разрешения, бързаме за кадър във Ватикана, преди да нахлуят хора, идващи от цял свят, или за кадър в катедрала, преди да бият камбаните, за да не смущаваме дошлите да се помолят…да изпреварим инстаграм снимките пред Фонтана Ди Треви или Кулата в Пиза.

 

Рим, Пиза, Флоренция

 

Понякога се случват и инциденти - на едната кампания паднах по една вита стълба, имах чувството, че пътувам поне 2 минути с лицето надолу и накуцвах със синини поне 2 месеца след това. На снимките следващата година си изгорих дланта и трябваше да въртя френски кок с лявата ръка и 2 пръста от дясната, грима също (той ми беше по-лесен)… Но пък една италианска баба ме спаси с таен лек за кожата - масло от жълт кантарион, което веднага подейства, спря подуването на мехури… Забавно ни е.

 

Зад кадър

 

Но честно да ви кажа, най- трудната работа в този случай, е тази на моделите - от онези истинските “машини”, които не мрънкат, а просто действат. Те са герои. Трябва да издържат всякакъв климат и условия, хора, постоянно дирижарищи ги, обличащи, събличащи, гримиращи ги и през цялото време да са красиви, спокойни и изнасящи роклята по най-добрия начин, защото всички гледаме тях накрая. И на следващия ден да са в пълна бойна готовност отново.

 

Барселона и Жирона

 

Най-хубавото е, че накрая на деня си изморен, доволен от свършената работа и от добрия екип. Може с тези хора да се виждате три пъти в годината, но в тези три пъти вие се движите като семейство. Всеки зависи от другия и му помага.

А на вечеря сме шумна маса, на която всеки се чуди какво да си поръча…паста, лазаня, пица, с глутен, без глутен, още паста, вино, нещо сладичко… Никола (фотографът), разбира се, трябва да преведе всичките ни въпроси, обяснения и поръчки на италиански или испански, за да се случи по-бързо, накрая полудява…и така до следващия път. :)

IMG_7305.JPG
 

P. S. Във втора част очаквайте малко практични съвети, брандове и професионалисти, на които може да се доверите за подобни събития или с други думи - типичен блог пост.

 
 
 
Next
Next

Моята тайна грим- техника