Червеното червило- моята бюти икона


GA106889-1_1.jpg

Ще започна директно с това, че на всяка дама й отива червено червило! Просто трява да намери своя нюанс. А, открие ли го… от там започва магията. 

Аленият цвят винаги е привличал вниманието ми, но не и увереността да го нося в грима си. Сякаш изведнъж “пораснах” за него и той стана част от моята идентичност.

И сега ми е толкова лесно- решила съм, че всяко червено червило ми отива. :)

Червеното е символ на любов, страст, сила, война, революция, секс, опасност, територия, самочувствие, култура, медицина, женственост, мъжественост, история, статус, религия, изкуство, живот…и още, и още. Това е пигментът с може би най- дълга хилядолетна и динамична история, както и най- мултифункционален елемент от грима през вековете, като започнем от Античността и Египет, минем през Източните култури, племенните групи, Ренесанса, световните войни и стигнем до днес.

Назад във времето, преди хиляди години, се е правила смес от стрити скъпоценни камъни, растения и буболечки (кармин, който и до момента се използва), за да се получи червеният нюанс. А за да постигат перлен оттенък са добавяли рибени люспи. Старинните формули включвали употребата на олово и смес от токсичния пигмент цинобър, който често водел до натравяне, обезобразяване и дори фатален край. Представете си колко голям риск са поемали, за да обагрят устни и лице.

Имало е период от време, в който само куртизанките са приемани с грим, по- късно и актрисите започват да популяризират макиажа в публичното пространство. В милото аленият пигмент е в непрестанна въртележка - носенето му е или привилегия на висшата класа, или клеймо за нисък социален статус.

Докато идва началото на 20ти век, когато Елизабет Арден раздава тубички червено червило на маршируващите суфражетки - жените, борещи се против дискриминацията и за предоставянето им на избирателни права. Така то се превръща в символ на женската сила, смелост и свобода.

Днес имаме гигантски избор от брандове, цветове, текстури и формули, ето и някои от моите фаворити:

Фотография: Георги Андинов

Фотография: Георги Андинов

Първата колекция на Lisa Eldridge- Velvet Jazz, Velvet Ribbon & Velvet Morning

Иконични лимитирани червила, със страхотна текстура и изключителна визия, наподобяваща кадифе. Личи си, че са разработвани от гримьор и то един от най- добрите в индустрията, вложил огромен труд до последния детайл. 

Лиса Елдридж е от онези timeless гримьори, които са истински проводници на изкуството и имат масивен опит и култура зад гърба си. 

Спокойно мога да кажа, че съм първият гримьор в България, който работи с тези съкровища от момента, в който тя ги направи достъпни за всички ценители преди две години. Просто беше любов от пръв поглед. Редовно ме питат защо не ги пазя само за себе си, но как да не поглезиш хората, които ти доверяват лицето си. 

 
GA106665-1.jpg

Uncensored на Fenty Beauty- истинското червено. Спомням си, че бях на снимки в Рим и след края на снимачния ден имахме резервация за вечеря на много специално място. Целият екип вече беше там, но аз трябваше да го имам това истинско червено, още не беше лансирано в България….и разбира се, позабавих се малко за вечеря. “Наказанието” ми беше, че трябваше пред всички на масата да си го сложа това прословуто червено, да го видим толкова ли си заслужава. Издържа и антипастите, и лазанята,  и тирамисуто и виното…истинско червено. 

Фотография: Георги Андинов

Poppy Sauvage -  червеното червило от първата, отново лимитирана колекция на Estee Lauder и Violette Fr - техния глобален бюти директор. Отново страхотен гримьор и млада жена с голяма креативна енергия. Много специфично силно и активно червено, което не мърда, след като го нанесеш. Стои някак плюшено на устните. Бях сигурна, че ще ми хареса, още като правих проучване за него. Не стига, че беше много трудно да се добера до червилото (издирвах го в Щатите, в Европа не го намерих), но и вече го няма на пазара за съжаление.

 
Фотография: Георги Андинов

Фотография: Георги Андинов

И не на последно място едно червило, което хем не отстъпва по качество, хем е достъпно и може да те убеди още от първо нанасяне - новата Matte Legend серия на Avon

От Avon ми го пратиха да го тествам преди кампанията да влезе на нашия пазар. Имах големи очаквания, защото матовите червила в гилза на бранда още от първата им колекция бяха страхотни. Цветовете Legendary и Ultimate са ми абсолютните фаворити. Чудесно студено и топло червено. С тях знам, че мога да разчитам на плътна текстура, кадифен финиш и формула, която издържа и не се разлива нагоре по контура на устните.  Въобще не отстъпват на high-end червилата и имат заслужено място в моя професионален и личен сет. 

За някои червеното червило е начин да изпъкнат, за други да скрият неувереност, за трети - най- силният аксесоар, който пазят за специални поводи…За мен е любимата част от краткия ми бюти ритуал и ултимативният “шорткът” да се почувствам по- хубава.

“On a bad day, there’s always lipstick” - Audrey Hepburn

Untitled-2.png
 

Photography by Georgi Andinov | Art direction by Alina Manova

Previous
Previous

БЕЗ СРОК НА ГОДНОСТ