БЕЗ СРОК НА ГОДНОСТ

 
Snapseed 5.jpg

За всеки стартиращ артист бих предложила един непоискан съвет- инвестирайте в книги! Те нямат срок на годност. Ще са ви от полза много по- дълго от нова палитра сенки, ще стимулират въображението ви, ще се разходите в друг свят или най- малкото ще се нахраните с изкуство и култура. 



Аз съм професионален гримьор повече от десетилетие и много обичам работата си. Отвела ме е на прекрасни места, запознала ме е с любими хора.

Все си мисля, какво бих направила, ако сега започвах, средата е тотално различна, какво би ме измъкнало от въртележката на copy- paste визии, техники и маниер. Все стигам до един и същ отговор- книги, изкуство, история.  

4 copy 2.JPG
 

Дори да сме в комфортен период от кариерата си, винаги имаме нужда от вдъхновение. Напоследък още повече ме вълнува историята от създаването на големите брандове, цветовия дизайн на колекциите, подходът на креативните им директори и техните лични инспирации. Улавям се, че все по- често намирам вдъхновение в изкуството - с удоволствие разглеждам импресиите на Моне, акварелните тонове на Реноар, скритите детайли в картините на Павел Михов - любимия ми български художник.

За съжаление обаче, днес всички бързаме. Бързаме да се научим, ама ако може да е по най- бързия начин, бързаме да се покажем, после да покажем каквото и да е, ама и него бързо го забравяме и гоним следващия бърз “успех”, докато броим лайкове. И аз ги отразявам, трябва да призная.


В ерата на Youtube и Instagram, сякаш все по- рядко ни остават време и очи да почетем малко, да си поднесем визуална информация на друго ниво. Толкова сме пристрастени и облъчени…


Ето, малко спасение :)

Dior
The Art of Color

Тази изящна книга е за всеки, който обича визуалното изкуството - гримьорско, художествено, фотографско… Когато я отвориш, получаваш онова интимно усещане- сякаш ти предстои да научиш дълбоко пазена тайна. Запознаваш се с креативната сила на Serge Lutens, Tyen и Peter Philips- тримата гении в еволюцията на козметиката Dior, уловена от тях самите и от вечни фотографи, като Irving Penn, Guy Bourdin и Richard Burbridge. Освен историята и иконичните кадри, тук намират място и лични интервюта с тримата визионери. Тази книга е като подарък, който мога да отварям отново и отново, със същото вълнение и респект.

 

Лиса Елдридж е един от най- уважаваните гримьори в индустрията и настоящ креативен директор на Lancome. Списъкът от знаменитости, които й се доверяват, е безкраен - Isabella Rossellini, Kate Winslet, Dua Lipa, Cara Delevingne, Keira Knightley…Работи с велики фотографи, като Peter Lindberg, Mert & Marcus, Solve Sundsbo, Patrick Demarchelier…Нейният огромен труд между красивите корици ще ви покаже колекция от истински винтидж грим находки и ще ви разкаже ценни старинни истории за културата на жените, женската сила през вековете и начина им на изразяване чрез грима. 

 

Тим Уокър не е просто фотограф, той е създател. Той създава приказки в неговите “картини” , няма как да сбъркаш мощната креативност и стила му. Все едно си влязъл в неговия друг свят и разглеждаш един по един сънищата му, до последния детайл. Сигурна съм, че абсолютно всеки гримьор би се вдъхновил от магията в кадрите. Тим Уокър споделя, че можеш да правиш снимки и сам, но ако искаш да създаваш персонажи и да разказваш истории, ти трябват съмишленици, които да намерят есенцията в концепцията ти. 

Един от тях е гримьорът Вал Гарланд, която от своя страна споделя, че работата с Тим е все едно си на пътешествие. Всеки, който държи да назовава себе си професионален гримьор, трябва да познава името и работата й. Портфолиото й е с космически размери. Тя е настоящ Makeup Director за L’Oreal, с 30- годиншен опит в индустрията, безброй корици във VOGUE и всяко друго голямо списание, колаборации с Alexander McQueen, John Galliano, Vivienne Westwood, Nick Knight, Lady Gaga, Julianne Moore, Kate Moss… Нейната книга показва изкуството на всепризнат артист, който не следва правилата, а интерпретира красотата без рамки и лимит. Ще се порадвате на много бекстейдж кадри и ще откриете неподозирани техники и текстури.

Val Garland
Validated

 

Не ви ли се прииска да се наградите с подобна книга? Аз изпитвам глад за още много колекционерски издания, зареждат ме с толкова енергия и ми дават страхотен хъс за работа, нямам търпение!

 

“Creativity is contagious, pass it on” - Albert Einstein

 
Self2.JPG
 

Photography by Georgi Andinov | Art Direction by Alina Manova

Previous
Previous

Моята тайна грим- техника

Next
Next

Червеното червило- моята бюти икона